Traditsioonilised Inglise skoonid

Olen ennegi teinud skoone ja arvanud, et need nüüd ongi need õiged traditsioonilised Inglise skoonid. Londonisse tulles nägin aga siin kohvikutes skoone, mis ei olnud aga üldse sellise välja nägemisega nagu mina kodus meisterdasin. Aga need õiged, need on ikka eriti head! Poole aastaga on need saiakesed saanud üheks minu vaieldamatuks lemmikuks Inglismaa menüüst.

Britid ise söövad skoone tavaliselt afternoon tea ajal ehk kella 4-5 paiku koos paksu kreemiga clotted cream ja maasikamoosiga. Kõrvale on muidugi ette nähtud tee piimaga. Afternoon tea ei tähenda tegelikult üldsegi mitte ainult teed ja võimalikku skooni. Pärastlõunane tee on Briti traditsioon alates 1840nendatest aastatest, kus see tähendas meie mõistes lõunast vahepala, sest enamasti sõid inimesed sel ajal vaid hommikusööki ja sellele järgnes kella kaheksa ajal õhtusöök. Mõistagi läks inimestel vahepeal kõht tühjaks ja afternoon tea oligi vahepala, mis koosnes võileibadest, teest ja hiljem lisandusid ka need imehead skoonid. Kõik suupisted serveeritakse siiani mitmekorruselistelt alustelt, mis näevad Londoni kohvikuakendest sisse piiludes eriliselt peened välja.  Afternoon tea oli algselt ainult kõrgema klassi seltskonnadaamide tava, aga kuninganna Victoria ajal hakkas see laiemalt levima. 

Minumeelest on skoonide söömiseks kõige parem aeg just hommikuti kuuma kohvi kõrvale. Inglaste armastatud clotted cream asemel kasutan mina pigem vahukoort või Kreeka jogurtit. Moosi asemel sobivad skoonide vahele või peale väga hästi ka värsked marjad. Inglismaa kokasaadetest olen näinud, kuidas britid omavahel vaidlevad, kuidas peaks skoone sööma. Kindlasti peab skooni pooleks lõikama, aga kas edasi siis panna täidis vahele ja teha skoonist hamburgerilaadne võileib või süüa kaks poolt edasi, see on tõsine debatiteema. Ja muidugi veel: kas moos alla ja kreem peale või vastupidi? Eks igal ühel on omad eelistused ja lõppkokkuvõttes skoon on skoon, moos on moos. Mulle meeldib skoone süüa pooleks lõigatult, moos allpool ja kreem peal. Vahukoor sulaks soojal saial ka lihtsalt ära. 

Skoonide tegemise teeb ka toredaks see, et ei mingit rullimist, paisutamist ega jamamist. Retsept pärineb ikka Mary Berry raamatust, nii nagu õige inglane neid teeks! Küpsetamisel on ainult kaks saladust: 1. ahi peab olema kuum! 2. tainas peab enne lõikamist olema ühtlane ja ilma voltimiskohtadeta. Lisaks on tore see, et skoonid saab täpselt enda maitse järgi teha asendades tavalist nisujahu või lisades tainasse rosinaid, kuivatatud marju, šokolaadi või muud meelepärast. Last but not least, järgmistel päevadel kui skoonid enam ahjusoojad pole, lõika sai lihtsalt pooleks, pane rösterisse ja tulemus on peaaegu sama!



Vaja läheb (9 tk):
350 g jahu
0,5 tl soodat
3 tl küpsetuspulbrit
75 g külma võid
30 g suhkrut
100 ml piima 
2 muna

Kuumuta ahi 220-kraadini (pöördõhuga ahju puhul 200-kraadini). Sega jahu, sooda, küpsetuspulber ja kuubikuteks lõigatud külm või. Mudi segu sõrmede vahelt läbi lastes seni, kuni või on jahuga ühtlaselt segunenud. Lisa suhkur ja soovi korral lisandid. Kalla segule piim ja lahtiklopitud munad nii, et 1 spl munasegu jääks hilisemaks pintseldamiseks. Sega tainas käte abil ühtlaseks ja vajadusel lisa piima või jahu. Tainas peab käte küljest lahti tulema ega tohi olla liiga vedel ega ka jahune. Puista tööpinnale natukene jahu ja tõsta tainas jahule. Patsuta tainapall lamedaks, umbes 2 cm paksuseks pinnaks. Lõika piparkoogivormi või klaasi abiga välja paksud ringikesed, millest kerkides saavadki mõnusad skoonid. Tavaliselt tuleb sellest kogusest 9-10 skooni. Laota skoonid küpsetusalusele ja pintselda järele jäänud munaseguga. Küpseta skoone ahjus 10-12 minutit. Parimad on skoonid just otse ahjust!





Kommentaarid